Koop je tickets

Onze visie op kortsnuiten

Een evenement speciaal voor Franse bulldogs, een ras met veel kwalen, is dat wel verstandig? Het is een kritische vraag die mij regelmatig wordt gesteld en waar ik graag antwoord op geef vanuit mijn eigen visie op brachycefale rassen of in de volksmond ‘kortsnuiten’. 

Tot voor kort waren wij, mijn partner en ik, de eigenaren van twee Franse bulldogs en een kruising border collie. Het verschil in gezondheid bij onze honden hebben wij jarenlang, dagelijks ondervonden. Onze kruising border collie (8 jaar) kent geen gezondheidsproblemen. Bij de aanschaf van onze Franse bulldog-teef hebben wij wel gelet op de lengte van haar neus maar verder hebben wij ons destijds onvoldoende verdiept in de gezondheids­problematiek bij Franse bulldogs. Dit heeft dan ook de nodige gevolgen gehad en heeft onze teef in haar leven ‘rastypische’ kwalen gekend. Zo is zij geholpen aan haar neusgaten en heeft zij twee hernia’s gehad. Helaas is zij op 6-jarige leeftijd overleden aan een longontsteking. Onze Franse bulldog-reu (7 jaar) heeft gelukkig nog geen ‘rastypische’ kwalen gehad.

Ik beheer meerdere Facebook-pagina’s speciaal voor Franse bulldogs waar ik dagelijks veel ellende bij het ras voorbij zien komen. BOS-syndroom, hernia’s, cherry-eyes, kanker en allergie zijn slechts enkele voorbeelden van de kwalen die zeer regelmatig voorbij komen. De oorzaak is in mijn optiek de populariteit van het ras en het beperkte daadwerkelijk gezonde aanbod, met als gevolg onzorgvuldig (brood)fokken. Het merendeel van het ras is momenteel niet gezond, dat is een feit. Helaas zijn er toch nog fokkers, eigenaren en liefhebbers die beweren dat het ‘wel meevalt’, het überhaupt niet willen erkennen of de problemen zelfs voor lief nemen. 

Mijn visie is dat elke hond, ongeacht het ras, recht heeft op een onbeperkt leven en dat uiterlijke kenmerken dus nooit een fysieke beperking mogen opleveren. Ik, als organisator van het grootste Franse bulldog-evenement van Nederland, erken de problematiek bij kortsnuiten absoluut en probeer al jaren de leden van mijn pagina’s bewust te maken van deze problematiek, ze te waarschuwen voor de gevaren en een stukje advies te geven in het vinden van de juiste Franse bulldog. Ook is er ruimte voor discussies over hoe het in de toekomst anders kan en moet om er samen voor te zorgen dat het ras kan blijven bestaan. Het probleem is namelijk niet snel op te lossen. Veranderingen hebben tijd nodig, maar het begint met bewustwording. Dat is hetgeen waaraan ik graag een bijdrage wil leveren. 

Naast het doel om mensen samen te brengen met dezelfde voorliefde voor een bepaald ras willen wij tijdens themadag Vive la Frenchie! een stukje educatie bieden aan onze bezoekers. Dit doen wij door het uitnodigen van een dierenarts die ‘gespecialiseerd’ is in kortsnuiten. Dit jaar vullen wij dit aan met meer uitleg over het aangepaste fokbeleid door de Universiteit van Utrecht in samenwerking met enkele vooruitstrevende fokkers. Ook kiezen wij in onze promotie bijvoorbeeld bewust voor Franse bulldogs met open neusgaten. Dit evenement is uniek voor Nederland, al dan niet wereldwijd, en kan dus júist bijdragen aan een gezonder ras mits het doel van het evenement niet alleen ligt op het samenbrengen van liefhebbers van het ras maar óók een stukje educatie. 

Als laatste wil ik duidelijk vermelden dat mijn doel niet is om met vingers te wijzen, maar dat ik zelf (ook) fouten heb gemaakt en dat ik helaas hierdoor heb moeten leren. Ik heb er vertrouwen in dat het ras een toekomst heeft met de juiste instelling van fokkers en liefhebbers, waarbij we mogelijk even moeten wennen aan een ander, gezonder, uiterlijk waardoor óók de Franse bulldog een gezond en onbeperkt leven mag leiden. We hopen van harte dat we met het evenement kunnen bijdragen aan bewustwording en, nog beter, een gezondere Franse bulldog zodat we nog decennia mogen en kunnen genieten van een uniek en fantastisch ras. 

Milka Kraima-de Vries, initiatiefnemer Bark in te Park